Uçuk

Tıp dilinde ‘’Herpes Simplex’’ olarak adlandıran uçuk; bulaşıcı olup, virüsler tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Genellikle dudaklarda meydana gelen uçuk, yüzün diğer kısımları, el, kalça ve genital bölgede  de görülebilir. Uçuk, içi sıvı dolu kabarcıklar şeklinde ortaya çıkar. Daha sonra bu kabarcıkların patlaması ile üzeri kabuklu bir yara haline gelir. Uçuk virüsü tükürük ve ten  teması ile bulaşabilir.

Uçuk virüsü bir kişiye bulaştığı zaman enfeksiyon 2 hafta sürer ve sonrasında derideki yaralar iyileşir. Ancak virüs sinir köklerine yerleşir ve burada bir nevi uykuya dalar.  Daha sonra kişinin bağışıklık sisteminin zayıflaması ile tekrar tekrar aynı yerde aynı şekilde lezyonlar şeklinde ortaya çıkar. Aşırı üzüntü, yetersiz beslenme ve uykusuzluk, stres, yoğun güneş ışığı alınması, adet dönemi gibi durumlar uçuğun tekrar ortaya çıkmasında etkili olmaktadır.

Çocuk, yaşlı, kadın, erkek herkes uçuk için risk taşımaktadır. Uçuk çıkan kişilerle temas edenler, uçuk virüsü taşıyanlar, stres, yeme bozuklukları ve uykusuzluk uçukta risk faktörü oluşturmaktadır. Dudağında uçuk olan ebeveynlerin bebeklerini öpmeleri bebeğe bulaşma konusunda önemlidir. Hatta bu yüzden öpücük hastalığı da denir. Yeni doğan bebeklerin immün sistemi henüz çok güçlü olmadığı için hastalık onlarda daha yaygın ve daha ciddi seyredebilir.

Uçuk,yaygın formları ve genital bölge uçukları dışında çok önemli bir sorun teşkil etmez. Daha çok sosyal yönden, dışarıya kötü bir izlenim vermesinin yanında, konuşma, gülme ve yemek yeme gibi aktiviteleri gerçekleştirmede de sıkıntılara neden olmaktadır. Sürekli tekrarlayan uçuk vakalarında doktor randevusu oluşturmanızda fayda var. Uçuğun tekrarladığı dönemleri not edip doktorunuzla paylaşabilirsiniz.

Kabarcıklı ve içi sıvı dolu şekli ile uçuk, hemen teşhis edilebilen hastalıklar arasında gelmektedir. Doktorun uçuğu incelemesi teşhis koymasında yeterlidir. Ancak tekrtarlayan vakalarda hangi virüsün uçuğa sebep olduğunu belirlemek için testler yapılmaktadır.

Uçuk tedavisinde birtakım ilaçlar ve merhemler kullanılmaktadır. Virüsün tipi,uçuğun yerleşim yeri, atak sayısı, hastanın yaşı, genel durumu, immün sistemi, alerjik bünyesinin olup olmaması, başka bir hastalığının varlığı gibi sebepler göz önünde bulundurularak hastaya uygun tedavi protokolü oluşturulur.

Uçuğu olan hastalar uçuğun çıkacağını hissettiği bölgelere uçuk kremi uygulayabilirler. Bu kremler eğer uçuk çıkmadan erken dönemde başlanırsa uçuk çıkışını engelleyebilirler. Bunun yanında hızlı kurutucu stikler de yine tedavi süresini kısaltabilir

 

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm.Dr.Gülden KÖKÜMER
(Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Deri ve Zührevi Hastalıklar

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!